Quantitative determination of lactic and salicylic acids by means of method of acid-based titration of combined their presence in cream of keratolytic action

N. Yu. Bevz, I. M. Grubnik, Ie. V. Gladukh

Abstract


Methodics of identification of salicylic acid and lactic acid combined with cream of chemical tests are offered. Designed methodics of quantitative determination of salicylic acid in cream by means of method of reverse bromatometry and amount of components by means of method of acid-based titration. Relative uncertainty of average result of method of reverse bromatometry is 0,96 %, by means of method of acid-based titration – 1,17 %.


Keywords


salicylic acid; lactic acid; acid-based titration

Full Text:

PDF

References


ГОСТ Р 51654-2000. Алкогольная продукция и сырье для ее производства. Метод определения массовой концентрации летучих кислот. – М., 2000. – 8 с.

Державна фармакопея України / Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засо- бів». – 1-е вид. – Доп. 3. – Х.: Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2009. – 253 с.

Державна фармакопея України / Державне підприємство «Науково-експертний фармакопейний центр». – 1-е вид. – Х.: РІРЕГ, 2001. – 556 с.

Евтифеева О. А. Валидация методики количественного определения кислоты салициловой в лекарственной форме методом спектрофотометрии: [науч. ведомости] / О. А. Евтифеева, К. И. Проскурина, М. А. Хмелева, И. Ю. Петухова // Сер. Медицина. Фармация. – 2013. – № 25 (168), Вып. 24. – C. 224-228.

Євтіфєєва О. А. Розробка методики кількісного визначення кислоти саліцилової методом спектрофотометрії у спільній присутності із резорцином / О. А. Євтіфєєва, К. І. Проскуріна, М. О. Хмельова // Вісник фармації. – 2013. – № 2 (74). – С. 36-40.

Нестеренко П. Н. Определение молочной кислоты методом ионоэксклюзионной хроматографии на сульфированном сверхсшитом полистироле / П. Н. Нестеренко, П. А. Кебец// Вестн. Моск. ун-та. Сер. 2. Химия. – 2002.– Т. 43, № 1. – С. 34-36.

Петров А. П. Проблемы органолептической и инструментальной оценки качества и подлинности алкогольной продукции / А. П. Петров, В. В. Помазанов // Партнеры и конкуренты. – 2001. – № 7. – С. 36-41.

Ding J. Determination of Organic Acids, Sugars, Diacetyl, and Acetoin in Cheese by High-Performance Liquid Chromatography / J. Ding // J. Agric. Food Chem. – 2001. – Vol. 49. – P. 272-276.

European Pharmacopoeia. – 7th ed. – Strasbourg: EDQM, 2010. – Vol. 1-2. – 3536 p.

Geng X. Determination of organic acids in the presence of inorganic anions by ion chromatography with suppressed conductivity detection / X. Geng // J. of Chromatography A. – 2008. – Vol. 1192. – P. 187-190.

Golden K. D. Amino Acid, Fatty Acid, and Carbohydrate Content of Artocarpus altilis (Breadfruit) / K. D. Golden, O. J. Williams // J. of Chromatographic Sci. – 2001. – Vol. 39. – Р. 243-250.

You1 J. Simple derivatization method for sensitive determination of fatty acids with fluorescence detection by highperformance liquid chromatography using 9-(2-hydroxyethyl)- carbazole as derivatization reagent / J. You1, W. Zhang, Y. Zhang // Analytica Chimica Acta. – 2001. – Vol. 436. – P. 163-172.


GOST Style Citations






DOI: https://doi.org/10.24959/uekj.16.14

Abbreviated key title: Upr. ekon. zabezp. âkostì farm.

ISSN 2519-8807 (Online), ISSN 2311-1127 (Print)