Quantitative determination of lactic and salicylic acids by means of method of acid-based titration of combined their presence in cream of keratolytic action
DOI:
https://doi.org/10.24959/uekj.16.14Keywords:
salicylic acid, lactic acid, acid-based titrationAbstract
Methodics of identification of salicylic acid and lactic acid combined with cream of chemical tests are offered. Designed methodics of quantitative determination of salicylic acid in cream by means of method of reverse bromatometry and amount of components by means of method of acid-based titration. Relative uncertainty of average result of method of reverse bromatometry is 0,96 %, by means of method of acid-based titration – 1,17 %.
References
ГОСТ Р 51654-2000. Алкогольная продукция и сырье для ее производства. Метод определения массовой концентрации летучих кислот. – М., 2000. – 8 с.
Державна фармакопея України / Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засо- бів». – 1-е вид. – Доп. 3. – Х.: Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2009. – 253 с.
Державна фармакопея України / Державне підприємство «Науково-експертний фармакопейний центр». – 1-е вид. – Х.: РІРЕГ, 2001. – 556 с.
Евтифеева О. А. Валидация методики количественного определения кислоты салициловой в лекарственной форме методом спектрофотометрии: [науч. ведомости] / О. А. Евтифеева, К. И. Проскурина, М. А. Хмелева, И. Ю. Петухова // Сер. Медицина. Фармация. – 2013. – № 25 (168), Вып. 24. – C. 224-228.
Євтіфєєва О. А. Розробка методики кількісного визначення кислоти саліцилової методом спектрофотометрії у спільній присутності із резорцином / О. А. Євтіфєєва, К. І. Проскуріна, М. О. Хмельова // Вісник фармації. – 2013. – № 2 (74). – С. 36-40.
Нестеренко П. Н. Определение молочной кислоты методом ионоэксклюзионной хроматографии на сульфированном сверхсшитом полистироле / П. Н. Нестеренко, П. А. Кебец// Вестн. Моск. ун-та. Сер. 2. Химия. – 2002.– Т. 43, № 1. – С. 34-36.
Петров А. П. Проблемы органолептической и инструментальной оценки качества и подлинности алкогольной продукции / А. П. Петров, В. В. Помазанов // Партнеры и конкуренты. – 2001. – № 7. – С. 36-41.
Ding J. Determination of Organic Acids, Sugars, Diacetyl, and Acetoin in Cheese by High-Performance Liquid Chromatography / J. Ding // J. Agric. Food Chem. – 2001. – Vol. 49. – P. 272-276.
European Pharmacopoeia. – 7th ed. – Strasbourg: EDQM, 2010. – Vol. 1-2. – 3536 p.
Geng X. Determination of organic acids in the presence of inorganic anions by ion chromatography with suppressed conductivity detection / X. Geng // J. of Chromatography A. – 2008. – Vol. 1192. – P. 187-190.
Golden K. D. Amino Acid, Fatty Acid, and Carbohydrate Content of Artocarpus altilis (Breadfruit) / K. D. Golden, O. J. Williams // J. of Chromatographic Sci. – 2001. – Vol. 39. – Р. 243-250.
You1 J. Simple derivatization method for sensitive determination of fatty acids with fluorescence detection by highperformance liquid chromatography using 9-(2-hydroxyethyl)- carbazole as derivatization reagent / J. You1, W. Zhang, Y. Zhang // Analytica Chimica Acta. – 2001. – Vol. 436. – P. 163-172.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 National University of Pharmacy
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).